מה יותר כדאי? להשכיר קורקינט חשמלי או לרכוש כלי – כתבה השוואתית

קורקינט חשמלי EWAY

הנוכחות של הקורקינטים החשמליים בכבישים, בשבילים המיועדים להם ולמרבה הצער גם על המדרכות, הופכת למשמעותית יותר ויותר משנה לשנה. היתרונות שלהם ברורים ומוכרים – ולכן באופן טבעי עולה השאלה מה האופציה המשתלמת יותר, לקנות כלי שכזה או להשתמש בשעת הצורך באחד הקורקינטים שמפוזרים ברחובות. בעמוד הזה נספק תשובות מפורטות לשאלה החשובה ונעזור לכם לבחור את האפשרות הטובה ביותר עבורכם.

עלות השימוש בקורקינטים השיתופיים

האופציה של קורקינט שיתופי מוצעת לנו מאז 2018. תחילה הגיעה אלינו בירד, מיד אחריה נכנסה לשוק ווינד הגרמנית וב-2019 הצטרפו לאו הישראלית וליים שכמו בירד מקורה בארה"ב.

התמחור משתנה מחברה לחברה אך הבסיס דומה: 5 ש"ח לפתיחת הקורקינט, כלומר העלות ההתחלתית של כל רכיבה, ולאחר מכן עוד בין חצי שקל לשקל לכל דקה. על-פי ההערכות זמן השימוש הממוצע הוא כ-20 דקות, ובהתאם המחיר עומד על 15 ש"ח לנסיעה.

באופן כללי במרבית המקרים טווח המחירים הוא 10-20 ש"ח, אבל חשוב להדגיש שמדובר בתמחור שנועד לעודד אותו לנסות את האפשרות של מציאת קורקינט סמוך למקום שבו אנחנו נמצאים ועלייה עליו. רמז לעליית מחירים אפשרית בעתיד אפשר למצוא בדברים שאמר המייסד של ליים, בראד באו, בראיון לעיתון "גלובס". לפי באו, מחיר נמוך עלול להגביל את מספר הקורקינטים ולהפוך את האופציה לפחות נגישה. בנוסף הוא העריך שהתחרות בין 4 החברות תתבטא בתחזוקת הכלים ובחוויית המשתמש ולאו דווקא במחיר.

כמה עולה לקנות קורקינט וכמה עולה השימוש בו?

טווח המחירים של הקורקינטים החשמליים מתחיל בכ-1,800-2,000 ש"ח לדגמים הזולים, ומגיע לסביבות ה-3,000 ש"ח לדגמים איכותיים מתקדמים. השימוש בכלים החשמליים משתלם במיוחד – הטענת הקורקינטים כמעט לא משפיעה על צריכת החשמל הביתית הרגילה, והנתון המקובל הוא שכל קילומטר של נסיעה עולה אגורה אחת בלבד. בנוסף אין כמעט צורך בטיפולים ותיקונים, וממילא החלקים זולים יחסית, כך שבסופו של דבר כשרוצים לחשב את העלות של כל רכיבה, לצורך השוואה מול האופציה של קורקינט להשכרה לפי שימוש, הגורם העיקרי המשפיע הוא המחיר שמשולם של הדגם שקניתם.

אם למשל רכשתם קורקינט חשמלי באיכות גבוהה ושילמתם 3,000 ש"ח, ואתם משתמשים בו בממוצע 4 פעמים בשבוע ולמשך חצי שעה במצטבר בכל יום שכזה – העלות הכוללת במשך 3 שנים (זו תוחלת החיים הממוצעת של קורקינטים חשמליים) תהיה כ-4,200 ש"ח. במודל התשלום לפי שימוש ובמחירים העכשוויים של בירד, ליים, ווינד ולאו, תשלמו על שימוש דומה 25 ש"ח ליום (בהנחה הסבירה שמדובר על שתי נסיעות נפרדות – אחת אל היעד והשנייה בחזרה ממנו), ובסך הכל 100 ש"ח בשבוע וכ-15,000 ש"ח לאורך 3 שנים, כלומר יותר מפי 3.5 (!) בהשוואה לעלות הקנייה והתחזוקה. גם אם בכל יום שבו אתם זקוקים לקורקינט חשמלי תתבצע רכיבה רציפה אחת (כך שתשלמו רק פעם אחת 5 ש"ח), עדיין העלות הכוללת גבוהה יותר – כ-12,000 ש"ח, כמעט פי 3!

אם תדירות ההתניידות שלכם נמוכה יותר, ההפרש יהיה פחות משמעותי – אבל עדיין כדאי לזכור עובדה פשוטה: אם התשלום הממוצע לבירד, ווינד, לאו וליים הוא 15 ש"ח, אחרי 180 נסיעות כאלה שילמתם בסך הכל 2,400 ש"ח, ובסכום הזה כבר יכולתם לקנות קורקינט מוצלח – וגם אם אתם נוסעים "רק" פעם-פעמיים בשבוע הלוך וחזור, תוך כשנה אתם מחזירים את ההשקעה ברכישת קורקינט ומתחילים להרוויח.

הבדלים משמעותיים נוספים

מעבר לפער בתשלום, שהולך וגדל ככל שהשימוש רווח יותר, ישנם עוד כמה הבדלים משמעותיים:

זמינות

רכישת קורקינט מבטיחה לכם כלי חשמלי צמוד אליכם שזמין עבורכם מתי שרק תרצו והתחלת רכיבה מידית. האלטרנטיבה מחייבת הפעלת אפליקציות של החברות השונות, מציאת קורקינט קרוב והגעה אליו. בחלק מהמקומות הפריסה הרחבה של 4 החברות מובילה בדרך כלל לכלי במרחק סביר, אבל לא בכל אזור ולא בכל נקודת זמן אפשר להתחייב על כך.

תקינות הכלי

כשאתם קונים קורקינט חשמלי אתם אלה שקובעים כמה הוא יהיה איכותי ומן הסתם אתם גם שומרים עליו שלא יתבלה מהר מדי. הקורקינטים שמציעות החברות השונות הם לא תמיד ברף האיכות הגבוה, ועד עתה בלא מעט מקרים הם התגלו כלא תקינים.

ידידותיות לסביבה

אמנם שיתופיות נתפשת כמודל אקולוגי יותר מרכישה, ובמקרים רבים אכן זה המצב – אבל בתחום הרכיבה הנתונים שונים. מחקר שבחן את היקף זיהום האוויר של הקורקינטים השיתופיים לאורך כל מחזור החיים מצא שרק כשהם הם מחליפים נסיעה במכונית או במונית מושגת תועלת משמעותית, ולעומת זאת בעלות על קורקינט חשמלי ושימוש שוטף בו תורמת יותר למזעור הפגיעה בסביבה.

טרחה

קורקינט משלכם מייצר לעתים טרחה מסוימת, בגלל שאתם צריכים לקחת אותו אתכם גם כשהגעתם ליעד ולא יכולים סתם להשאיר אותו על המדרכה. כמו כן ישנה הדאגה התמידית שהרכב שלכם ייגנב. מצד שני גם החיפוש אחרי כלי זמין ותקין מצריך זמן וכרוך בטרחה.

לסיכום: לקנות או להשתמש רק בשעת הצורך?

עבור מי שזקוק לקורקינט חשמלי בתדירות נמוכה מאוד בירד, ליים, ווינד ולאו מספקות פתרון מוצלח. אם אתם מתכוונים לרכב לעתים קרובות יחסית, ואפילו פעמיים בשבוע, העלות הכוללת של רכישת קורקינט ותחזוקתו נמוכה פי שניים עד 4 בהשוואה לתשלום המצטבר על רכיבות מזדמנות, ובנוסף תיהנו מכלי איכותי יותר, זמין לחלוטין וידידותי גם לסביבה – כך שמדובר בבחירה קלה.

No Image

תפריט נגישות